7 noiembrie 2015

Tarta cu foietaj


Azi am făcut doua lucruri dulci si simple, o tarta cu mere si una cu crema de brânza si struguri. Pe cat de simple, pe atat de bune! Sunt rustice, parfumate si numaidecât se mănâncă. Daca esti mofturos sau pretentios, si nu vrei sa folosești un foietaj din comerț ( din când in când este permis ), atunci prepara-l din ingrediente de cea mai buna calitate. Ingredientul hotărâtor pentru succesul aluatului este untul, adică sa fie proaspăt si cu 80-82 % grăsime.

Iată cum poti face singura foietajul. Asigura-te ca ai 280 g faina cernută, organica de preferat, 1 lingura de sare si  250 g unt cu 82% grăsime, bineînțeles, tot organic ar fi de preferat.
Faina se pune pe o planșă de lucru, in forma de cerc si se face un loc la mijloc, unde se pune sarea. Tot in acest loc se adauga 15 cl de apa rece. Se amesteca si se frământa pana ce aluatul devine moale si elastic.
Se formează o minge, se acoperă cu folie alimentara si se pune la rece timp de 1 ora.
Se întinde pe o suprafața pe care s-a presărat faina, astfel încât sa se obțină un pătrat de 20-25 cm.

Untul se taie bucăți si se pune in mijlocul pătratului de aluat. Cele patru laturi ale aluatului se împătura peste unt astfel încât sa -l acopere in întregime.

Planșeta de lucru se pudrează cu putina faina. Se rulează aluatul cu un facalet; se rulează intr-o direcție, astfel ca aluatul sa aibă o forma dreptunghiulara de trei ori mai lunga decat latimea.

Se poate congela, dar cu 24 de ore înainte de folosire, se lasa la dezghețat in frigider. E foarte simplu de făcut dar, sincer, eu urăsc sa-mi bag mâinile in faina sau sa lucrez cu ea. Daca e cazul, folosesc KA-ul.Dupa cum se vede, e simplu ca buna ziua. Tai rondele subțiri niște mere parfumate, asta dupa ce le-ai curățat de coaja si le-ai scos cotoarele, si apoi le așezi frumos peste aluat. Presari zahăr brun, alb sau din flori de cocos, scortisoara si fuga cu tarta in cuptor, la 180 de grade. Dupa 15 minute, setezi pe ventilație sus si jos, ca merele sa se caramelizeze dupa ce s-au copt putin. Este gata când foietajul se rumenește bine pe margine si in casa miroase de leșini, leșini de pofta. E atat de bunaaaa! Alexia nu se mai oprea, cerea felie dupa felie.

In cazul tartei cu crema de brânza, se procedează cam la fel. Mai întâi pregatesti crema de brânza din brânza de vaci cu 20 % grăsime, 1 cutie de Fagaras, stafide ori coacăze negre, zahăr de cocos sau de care vrei, si coaja de lămâie. Eu am pus coji de portocale organice. Am avut in borcan, puse cu putin zahăr, la frigider. Dar se poate sari peste acest pas daca nu ai citrice ecologice. Uitasem, am pus si un vârf de cuțit cu seminte de vanilie, pudra de vanilie mai exact, care se găsește in borcanele mititele. Atenție, nu le găsești la market, ci in străinătate sau in magazinele speciale, online.
Si aceasta e gata când foietajul se umfla si rumenește pe margine. Se lasa la răcit si se taie pătrate mai mari. Servește-o cu struguri, e demențială! Eu n am îndulcit prea tare crema pentru ca strugurii erau destul de dulci.Nu arată nemaipomenit ( de aceea le am zis tarte rustice), dar gustul întrece orice prăjitura sofisticata. Noua ne-au plăcut foarte mult, mai ales calde. Cu siguranța le vom repeta, mai ales pe cea cu mere. Atata timp cat tarta asta face parte din categoria celor rapide, adică din sertarul cu retete pentru lenesi... ramane la preferate. Si eu n-o sa ma apuc de foietaj veci, prefer sa-l iau de la Mega sau Auchan. Se găsește si proaspăt, nu doar congelat.

Pe curând! 

Niciun comentariu: