12 octombrie 2015

Weekend cu tort de mere


In primul rând, îți zic ca acum tableta mea deșteapta își face bine treaba si nu mai e chiar nevoie de laptop. Dupa ce am intrat in AppStore si am găsit exact ce căutam, iată-ma, la lucru. Era nevoie de o aplicație specială ca sa pot posta pe blog articole care sa conțină si fotografii. Alta mâncare de peste! Nu m-as fi încumetat sa downlodez pozele, sa le salvez si apoi sa ma apuc de scris. Mi-ar fi trebuit timp, nu gluma. Acum, cu un simplu click, aterizez imediat aici. Si tot cu un simplu click încarc imediat pozele de pe tableta. Doh, cu alte cuvinte, o sa povestim mai des. Bucura-te !
Weekendul acesta a fost ploios si friguros, tocmai bine de încins cuptorul si de gătit. Eu n-am mai făcut o prăjitura de nu mai țin minte, iar de tort nu mai zic. Si oricum, rețeta de fata e cea mai ușoară rețeta de tort cu mere. Majoritatea gospodinelor o prepara, sunt convinsă, dar mie imi iese intr-un mare fel, adică extrem de delicios si de pufos.  Si sa stii ca ai mei chiar is fani prăjituri cu mere.
In fructiera mai erau exact 11 mere de mărime medie si mi-au ajuns la fix. Le-am spălat, le-am curățat de coaja si am scos cotoarele. In tava rotundă, cea mai buna din câte am (pentru ca nimic nu lipește), am topit 4 linguri de zahăr si am îmbrăcat-o cu siropul rezultat. Am asezat frumos merele si le-am copt pentru 20-25 de minute la 180 de grade. Pana s-au copt merele, m-am apucat de blat.

Pentru blat ai nevoie de 6 oua proaspete ( la temperatura camerei), 6 linguri de zahăr, 6 linguri de faina cu 2 lingurițe rase de praf de copt ( cel mai bun se găsește in Auchan sau dm , la raionul cu produse BIO ), 6 linguri lapte, 3 linguri ulei, 1 lingura extract de vanilie.

Separa gălbenușurile de albușuri si lasa robotul sa bată bine albușurile cu un praf de sare roz si zaharul, pana acestea stau țepene. In vasul cu gălbenușuri adauga laptele, uleiul si extractul de vanilie. Amesteca si apoi adauga faina putin câte putin, pana se încorporează bine. Consistenta trebuie sa fie mai groasa decat cea de clătite. Acum e momentul sa încorporezi albușurile bătute spuma. Mareee atenție aici ! Ia cu o spatula din spuma , pune câte putin si amesteca ușor, cu mișcări de jos in sus, fără a scoate aerul din compoziție. Repeți pana ai incorporat toata spuma din albușuri. Daca ai reușit sa menții compoziția aerată, atunci tortul va ieși cu siguranța unul foarte pufos si bine crescut. Chiar daca se mai lasa dupa ce il scoți din cuptor, el totuși ramane perfect ca si textura.


Acum, pentru ca merele sunt deja coapte si răcite, turnam compoziția peste ele si lăsam la cuptor aproximativ 30 de minute. Mirosul sigur te va anunța când e gata, dara daca ai nasul înfundat si esti răcit, fa testul cu scobitoarea. ;)
Si acum stii ce urmează, mergi sa speli bolurile, spatula si lingura.


Tortul e gata, dar mai așteaptă putin sa se răcească. Cu platoul deasupra tavii il răstorni invers, adică merele sa le vezi deasupra. Poti sa îți pregatesti un mot de frișca sau un glob de înghețată cu vanilie. 
Nimic, dar nimic mai potrivit! Ei, cum e? Nu te mai opresti... Ai mei au fost incantați, iar Bogdan mi a cerut si la pachet. E simplu de făcut, necostisitor, răcoritor si nu exagerat de dulce, ci atat cat trebuie.


Merele cele mai bune pentru tortul asta sunt cele mai acrișoare. In niciun caz nu recomand tipul golden, cum de altfel nu recomand acest soi pentru niciun tip de prăjitura. Acest tort nu necesita insiropare. Merele își lasa zeama care se va carameliza cu siropul din zahăr, cat timp blatul sta la copt. Dar daca vrei, atunci n-am nimic împotriva.


Yum !



Niciun comentariu: