31 august 2014

Firenze, orasul de pe ArnoLa Florenta am ajuns cu trenul de 8:43 ( Bologna Centrale- legatura in 10 minute la Prato -Firenze Santa Maria Novella). Biletele au fost mult mai ieftine la personal, 33 de euro dus-intors/2 persoane fata de Frecciarossa, rapidul cu care ne gandisem sa plecam si care ne-ar fi dus la 80 de euro pe amandoi. Dar de ce trebuia sa ne grabim,ca doar aveam toata ziua la dispozitie ?! Si faptul ca ajungeam mai repede cu o ora tot nu justifica pretul. A fost chiar foarte bine si cu regionalul. Nu am avut de ce sa ne plangem.Inafara ca nu exista WiFi ( ei si ce?) am avut conditii bune, trenurile fiind foarte bine intretinute.
La 10:40 eram deja pe peronul garii SMN, o gara care seamana foarte bine cu Bucuresti Nord. Fiind o gara centrala, a fost foarte usor sa ne descurcam si sa ajungem la principalele obiective turistice. Vis a vis de statia feroviara, chiar in fata pasajului prin care treci, vei zari pe cea mai veche catedrala din Florenta, Santa Maria Novella ( de aici si numele garii), catedrala in stil gotic, unica prin fatada sa originala (marmura alb si negru) ce reflecta epoca de maretie a dominicanilor.
Santa Maria Novella
Lasand in urma cel mai important stabiliment dominican din capitalaToscanei, ne-am indreptat pasii spre cea care domina, atat prin dimensiuni cat si prin importanta, nimeni alta decat Santa Maria dei Fiori ( Il Duomo). A fost cea mai mare catedrala din lume pana la modernitate. In prezent este a treia dupa Bazilica St.Petru- Vatican si cea din Milano.

in fata catedralei SMN

Florenta era plina de turisti, aproape ca ne calcam pe picioare. Dar cea mai mare adunatura de oameni a fost in fata Domului sau pe langa acesta. N-am reusit sa vad de unde incepe coada pentru a intra in catedrala, deci n-am prea pierdut vremea aici. Si dupa ce am reusit cumva sa facem fotografii, am pornit mai departe, pana in Piazza della Signoria. Aceasta piata are un farmec aparte si de aceea am zabovit mai mult timp aici. Este o piata din secolul al XIII-lea si datorita faptului ca se afla in apropiere de Palazzo Vecchio si Galeriile Uffizi, este considerata cea mai importanta piata din Florenta. Piazza della Signoria este decorata cu o multime de statui si tot aici sunt si cele mai multe cafenele si restaurante. Noua ne-a placut mult. Ne-am odihnit si ne-am ascuns de soare, ne-am hidratat si am admirat absolut tot din jur.


Mai nimeream si pe stradute umbroase fara prea multi turisti, dar nu prea aveam ce face.Trebuia sa ne continuam plimbarea si sa descoperim alte puncte de atractie. Nu stiu cate grade erau afara, stiu doar ca am mancat un "chil" de inghetata. Faptul ca existau gelaterii pe toate drumurile,ma facea puternica si rabdatoare. Mda, nu prea e bine sa umbli vara pe aici! E bine sa vii primavara sau toamna, ca sa nu te moleseasca caldura si sa te poti bucura din plin. Oricum, in scurt timp aveam sa ma linistesc si nici de picioare sa ma mai  plang. Florenta nu e atat de mare, nu e cum imi imaginasem eu. O zi e suficient ca s-o vezi, s-o gusti si sa te relaxezi la un restaurant. Bineee, daca nu stai la cozi la Uffizi sau prin alta parte. Noi n-am stat. Am zis ca o sa revenim peste cativa ani, sa ne benoclam bine la orasul muzeu si tot atunci sa vedem si operele de la Uff...Cand ne vom face rezervare online ca sa scapam de cozi kilometrice!
Piazza del Duomo

Piazza del Duomo

Santa Maria dei FioriPiazza del Duomo iese in evidenta prin statutul sau de focar turistic absolut, din multitudinea atractiilor ale acestui oras muzeu...Unul dintre cele mai frumoase orase din lume. Da, este un oras pe care trebuie sa il vezi macar o data! Pentru 8 euro te poti urca in dom ca sa admiri bijuteria...Noi am sarit peste asta, am preferat sa ne continuam drumul, adica sa ajungem la Arno si sa admiram si partea de peste Ponte Vecchio.
Ne-am uitat si dupa restaurant cu preturi decente ca sa gustam celebra friptura bisteca alla fiorentina, ba chiar am primit si pliante cu oferte...Nu exista restaurante cu preturi decente, cel putin nu pentru mine. Daca gaseam bisteca cu 20 euro/500 g , ceea ce era putin probabil, atunci serviciile erau de 15%. Iar daca nimeream servicii de 5-10 %, atunci sigur bucata de vita era de 28 euro juma' de kg.Mai era varianta de 45-50 euro, platoul de doua persoane, dar deja era prea mult pentru noi, mai ales ca si pe cea mai mica am facut-o fifty-fifty cu tot cu garnitura, risotto con zucchine. Puteam alege varianta cu mancare stradala, dar nici asta nu era ieftina si nici garantia ca "e de azi". Multi turisti s-au plans de mancarea din drum, sandwichuri, pizza, gofre, etc. si astfel de experimente nu-si aveau rostul, mai ales intr-o asemenea zi. 

La Florenta totul e scump, chiar si inghetata e mai scumpa.Dar merita, merita si 3 euro globul/cupa. E perfecta! Florenta e mult mai scumpa ca Venetia, asa mi s-a parut.
O mana de cirese = 5 euro, 10 prune = 2,80 euro

Piazza della Signoria
Statuia ecvestra a lui Cosimo I de Medici

Palazzo Vecchio
Hercule de Baccio BandinelliArno

Ponte Vecchio

Arno
Podul vechi (Ponte Vecchio)- Centrul comertului cu bijuterii
Cel mai vechi pod din Florenta, datand din 1345.


Ne-am oprit in fata Palatului Pitti...

Ducii din familia Medici (prima mare familie din Florenta) s-au stabilit aici la 1550, iar Palatul Pitti a insemnat centrul lor de putere pentru aproximativ 300 de ani.Faimoasele gradini Boboli au ramas un mister pentru mine...sau mai bine zis, au ramas motiv de intoarcere, la fel ca si Uffizi.

Palazzo Vecchio (in toata splendoarea) din Piazza della Signoria

Basilica di Santa Croce
Bazilica Sfintei Cruci este cea mai mare biserica franciscana din lume. Renumita este datorita faptului ca multe personalitati reputate ale Italiei sunt ingropate aici, precum Machiavelli, Galileo Galilei, Rossini, Michelangelo,etc

Pallazo di Medici

Basilica San Lorenzo cu Capela Medici
Basilica di San Lorenzo a fost biserica parohiala a familiei Medici, iar membrii acestei familii au fost ingropati aici. Costul unui bilet pentru biserica este de 3,5 euro, iar pentru capelele Medici, 6 euro.


In mare parte, daca pot spune asta, am vazut ce este si cum este Florenta, inima renasterii italiene. Insa, ne-ar fi trebuit trei zile ca sa bifam toate obiectivele, de altfel toate importante si interesante. Fiecare cladire a acestui oras are o poveste si fiecare poveste creata de oameni pentru oameni, merita ascultata.Sunt de parere ca Florenta este destinatia perfecta pentru a fi explorata toamna, intr-un un city brak de patru nopti si trei zile...

Florenta, orasul care iti satisface setea de cultura si pofta de mancare ...
Orasul din care pleci cu "sindromul Stendhal"
Orasul "furnicar" plin de oameni din toate colturile lumii

Niciun comentariu: