14 decembrie 2013

Gözleme

Gozleme este un produs de patiserie, o placinta traditionala turceasca umpluta cu diverse topping-uri ( carne de vita sau miel- tocata, branza, cascaval,verdeturi-spanac,marar,menta proaspata sau uscata,legume, etc.)

Goz, in turca = compartiment

Aceasta placinta se prepara cu foi din aluat nedospit,facute in casa sau cu foi Yufka. In niciun caz nu se prepara cu foi Bella, cum am mai citit pe diferite bloguri culinare…Este o mare diferenta intre cele doua tipuri de foi. Cele Bella sunt ca foitele de subtiri si uscate, pe cand Yufka sunt ceva mai grosute, nu foarte, pufoase si elastice.Gozleme fara Yufka nu e Gozleme!!! Nu inteleg de ce gospodinele, unele, din blogosfera, indruma gresit pe cei care vor sa faca acest tip de placinta, spunandu-le ca merg foarte bine foile Bella. Deci, NU, NU merg de nicio culoare!

Gozleme 072

1 pachet de Yufka contine 5 foi si se gasesc la kasap, in Sos. Iancului. Daca nu ma insel, un pachet costa in jur de 16 lei. Nu mai stiu exact pentru ca eu le am din Istanbul si de fiecare data cand imi cumpar sau le primesc, le pastrez in congelator.

Pentru 5 gozleme: 1 pachet Yufka, 700 g carne tocata vita/amestec,2 cepe micute,ardei rosu, uscat (turcesc) cam 2 lingurite, 2 l-te de menta uscata, 1 l-ta sare,piper proaspat rasnit, 1 l-ta rasa de chimen,1/2 l-ta cimbru, ulei masline + 100 g cascaval ( cu rol de a lipi bine carnea de foaie)

Se caleste ceapa in putin ulei de masline si apa. Se adauga boia de ardei sau fulgi de ardei turcesc, chimenul si cimbrul. Imediat, dupa ce a fiert ceapa, se adauga carnea tocata fin. Piperul si menta se pun peste carne si la final sarea. Se lasa la racit.

Gozleme 043

Gozleme 045

 

Gozleme 047

Din foaia de yufka se formeaza un plic dupa ce am pus compozitie de carne fix in mijloc.Este foarte simplu, doar urmaresti liniile care s-au format atunci cand foile au stat stranse in pachet.Deasupra carnii razi cascaval si apoi inchizi bine “plicul”

Gozleme 052

Se ung cu ulei de masline ambele fete ale portofelului/plicului si se lasa la rumenit pe un disc bine incins. In cazul meu, cea mai buna tigaie din ceramica cu care coc clatitele!

Gozleme 058

Gozleme 066

S-au consumat calde, cu iaurt de baut Zuzu. Ar fi mers de minune Ayran, dar de data aceasta n-am avut.Gozleme-le sunt bune si a doua zi dupa ce le-ai incalzit usor in cuptor sau direct in tigaia antiaderenta.

Vor urma si cele cu branza/spanac, cat de curand!

Gozleme 078

Niciun comentariu: