14 mai 2013

Gullac

IMG_9181

Nu este numai deliciul sultanilor, ci si al ducilor si duceselor! :)) Dupa ce am mancat prima data la A la Turca m-am dus repede la kasap, in Iancului, ca sa-mi cumpar foietajul special pentru Gullac. M-am gandit sa il prepar de Paste, in loc de traditionalul cozonac pe care, oricum nu l-am facut niciodata( ii las mamei mele aceasta sarcina). Este primul nostru Paste sarbatorit acasa...Pasca, ouale si drobul au fost in premiera...Si m-am descurcat destul de bine, mai ales cu friptura de miel! ;) Sa nu mai spun de kebab sau de shaorma!!! Cine crede ca nu gatesc si astfel de turcisme?

Primul Paste sarbatorit acasa! De fapt, primul Paste in care am stat in Bucuresti, ca acasa n-am stat deloc. Am profitat de vremea buna si am petrecut foarte frumos in aer liber ( la curte), la prietenii nostri din Domnesti.

Gullac-ul se face atat de rapid si cu atat de putine ingrediente! Nu este deloc complicat, deloc! Mai intai asigura-te ca ai foietajul turcesc ( 38 lei, vezi aici), 2,5 litri lapte, 200 g amidon,800 g zahar ( in cazul meu 450 g fructoza), 4 linguri apa de trandafiri ( tot de la kasap), 1 rodie, doua maini fistic crud pisat.

Cand am dat o cautare pe youtube pentru reteta acestui deliciu, am gasit multe variante de preparare, insa niciuna care sa contina amidon. Ei bine, el chiar e necesar, altfel nu va iesi cremos si legat, ci zemos, fara textura corespunzatoare. Reteta de fata o am de la bucatarul restaurantului A la Turca (fiind clienta fidela care isi baga nasul in tot ce-i place) si nu m-a dezamagit cum m-au dezamagit retetele unor bucatari bloggeri celebri, cu ghilimelele de rigoare...

IMG_9180 Crema dintre straturi si care acopera desertul...

Se pune zaharul cu laptele la foc mic. Amidonul se dizolva in putin lapte rece (din cei 2,5 litri) si se adauga spre sfarsit, pana in punctul de fierbere, amestecandu-se continuu pentru a nu face cocoloase. Crema nu trebuie sa fie mai groasa decat compozitia de clatite. Se pune si apa de trandafiri, dar nu mai mult de 5 linguri pentru ca vei manca parfum solid. Dupa o noapte la frigider, crema devine ca iaurtul, fina, racoritoare, usor gelatinoasa.

Se iau doua tavi, una pentru inmuiat prima foaie a foietajului, iar a doua pentru asamblat gullac-ul. In prima tava se pun 200 ml lapte indulcit, se inmoaie bine foaia crocanta si rigida pana devine usor de indoit ca sa formeze baza desertului in cea de a doua tava ( tava dreptunghiulara, chiar daca foile sunt rotunde). Cu polonicul se ia din crema si se acopera baza.Din nou se ia o foaie careia ii dai o forma dreptunghiulara si o pui deasupra cremei, peste baza. Se procedeaza la fel si cu restul foilor, peste care se adauga din nou crema, fistic crud tocat si seminte de rodie.

Desertul va sta la frigider cel putin 12 ore. E delicios! Unic!IMG_9178

Niciun comentariu: