27 martie 2013

Ciorba turceasca,de linte

Am gasit reteta perfecta! Si e mai buna ca cea din Turcia! ;) Si creeaza dependenta! :)) Si de cate ori imi vine cheful de duca la Istanbul ( adica mai mereu), fac ciorba asta nemaipomenit de gustoasa sau dau o fuga pana la A la Turca, in Lizeanu. Alexia mi-a spus ca mai am sa-i fac nunta acolo, ca in rest...toate evenimentele s-au petrecut acolo, in ultima vreme. :)) Ea s-a saturat de restaurant, vrea la Istanbul cu orice pret! :)) Bineinteles ca nu sunt impotriva, dar sa vina caldura!!!

supa linte

Dupa mai multe experimente am ajuns la reteta de fata. E inegalabila!
Mai intai asigura-te ca ai toate ingredientele, adica: 500 g linte rosie, 1 ceapa marisoara, 1 cutie de rosii pomodoro ( 375-380 g), 1 morcov micut, 1 ardei rosu ( gras sau kapia), 1 lingura pasta de ardei, 1 l-ta seminte de chimen, 1 l-ta boabe de coriandru, 1 l-ta boia dulce, 4-5 catei de usturoi, striviti, 1 lingura ulei iute ( ulei rosu din ardei), 2 linguri sumac si 2 linguri Za'atar
Se ia o oala cam de 4 litri si se arunca in ea putin ulei de masline. Peste ulei se pun boabele de coriandru, chimenul si usturoiul. Se amesteca putin ca aromele sa intre bine in ulei.Urmeaza ceapa tocata, ardeiul si morcovul dat pe razatoarea mica.Din nou se amesteca si se adauga lintea cu 500-800 ml apa / supa de legume. Totul se acopera si se lasa la foc potrivit pana la primul clocot. Lintea e deja fiarta pentru ca tipul asta rosu fierbe rapid.
Urmeaza boiaua, pasta de ardei, rosiile decojite ( conserva) si uleiul iute. Se completeaza cu inca 2 litri de apa/supa de legume.Se lasa sa dea din nou in clocot,apoi si se inchide focul. Cu mixerul vertical se paseaza fiertura, dar nu foarte mult, ci doar sa se subtieze putin. Se potriveste de sare.Sumacul si za'atar-ul se pun la sfarsit, dupa mixare.
Si asta e tot! Si e nemaipomenit de buna si de sanatoasa! Eu mai adaug si cativa fulgi de ardei rosu turcesc, dar si o lingurita de za'atar in momentul servirii. Mmm...

IMG_8865

12 comentarii:

Sascha Mein spunea...

Superb blog! In mod sigur am sa incerc retete de aici :D Am devenit vegana la inceputul lui 2013 si e divin!

Kta spunea...

Multumesc de aprecieri! Eu nu sunt vegana, dar te felicit pentru alegerea facuta. Toate bune!

MrRedk9 spunea...

asta e deja ciorba cu linte nu supa de linte..scuza-ma insa daca tot inventam retete hai s precizam "supa de linte a la mois" sau ceva de genu...
10 pt idee totusi!

Kta spunea...

Daca ai fi fost atent, ai fi citit ciorba in loc de supa, da? Si oricum, la mine, tot ce e fara bors => supa ! Deci, corect era supa! :)

Si cu ce te-a deran

Kta spunea...

Si cu ce te-a deranjat reteta asta inventata, daca nu sunt indiscreta?

State of mind spunea...

demult imi tot spune sora'mea de o ciorba/ supa de linte pe care a mancat.o la istambul. "nu mai gasesti asa ceva pe nicaieri", poate o dau gata cu asta. arata si suna delicios.
PS: de unde ai borcanele de condimente? sunt superbe!

Kta spunea...

State of mind,

Ma crezi sau nu, chiar azi vreau s-o refac. Este foarte gustosa, sanatoasa si satioasa!

Borcanelele le-am luat din Paris, din Montmartre, 1 euro bucata.

Multumesc pentru cuvintele dragute, o zi minunata!

adina laura spunea...

Buna seara, am mancat doar la restaurantul turcesc aceasta ciorbita si a devenit drog, daca a trecut sapatamana si nu am servit aceasta minunatie intru in trepidatii :)), mam hotarat sa o fac si eu, dupa cateva zeci de minute de cautari pe internet am dat de retata ta si dupa cum ai descriso pare sa aibe acelasi gust. Am copiat ingredientele pe o foicica si am plecat in carrefour la cumparaturi, doar ca cele 2 ingrediente si anume za tarul si sumacul nu le am gasit :((((, imi poti spune de unde anume le pot lua? Iti multumesc si la mai multe retete apetisante ;)

adina laura spunea...

Buna seara, ma poate ajuta cineva cu un raspuns la intrebarea unde pot gasi za atar ul si sumacul? Multumesc frumos.

Eu spunea...

Adina Laura,

Sumac gasesti la magazine arabesti sau turcesti. Daca locuiesti in Bucuresti, gasesti sumac la kasap-ul din Iancului, este acolo un magazin turcesc.

Za'atar-ul il poti face singura, dai click pe za'atar, la ingredientele retetei si vei fi directionata la reteta.

Oana Trusca spunea...

Nu ai scris cand pui lintea in oala

Eu spunea...

Oana,da, am rectificat.Multumesc ca mi-ai atras atentia.