24 noiembrie 2012

Vermicelli picanti cu legume si tofu

Ador aceasta mancare! As manca-o la orice ora din zi :)) E fantastica! E aromata si picanta, e crocanta...E cea mai buna! Cu ocazia prepararii acestei retete, am descoperit combinatia perfecta de sosuri. Niciodata nu nimeream gustul perfect, asa cum il gaseam in restaurantele chinezesti. Si tot de data asta m-am convins ca depinde foarte mult si de sosul de soia pe care il folosesti. Nu toate sosurile din comert sunt bune, chiar daca sunt si mai scumpe!

vermicelli

 Ingrediente: 1 pachet de vermicelli din orez, 3 linguri ulei de arahide, 2 linguri ulei de susan,100 g tofu, 5 catei de usturoi tocati marunt, 2 morcovi, 1 telina, 200 g muguri de bambus (la borcan), 1 cepa de apa, 6 ciuperci Shiitake, 3 ciuperci Mun (urechi de lemn), 1 lingura pasta de ardei iute, 1 lingura zahar brun/melasa, 2 linguri amidon, 1 lingura pasta de rosii,1 l-ta condiment "7 Pipere"care contine: piper dulce,piper picant, scortisoara,ghimbir,cuisoare,nucsoara si mahlab( fructe de visin turcesc, mici (1 cm) care au pulpa subtire. Samburii lor contin acest condiment neobisnuit, a carui aroma delicata este dominata de gustul dulce amarui.Aroma si gustul ii confera un caracter unic, mai ales in combinatie cu dulciuri, daca este dozat corespunzator),1 lingura sos Hot Pepper, 1 lingura otet de orez, sos Teriyaki si sos de soia dupa gust

 

sosurile Taiteii se pun la inmuiat in apa rece pentru 15 minute. Ciupercile Shiitake se lasa la hidratat 1 ora, iar cele Mun 30 de minute.Dupa ce s-au inmuiat suficient, se taie palariile in patru,iar piciorusele ciupercilor se arunca. Cele Mun se taie in fasii subtiri, la fel ca pe taitei.

Morcovii si telina se taie in fasii subtiri cu ustensila de curatat cartofi. Daca ai rabdare, le poti taia bastonase, insa la reteta de fata e mai bine sa se vada fasii lungi si late,asa cum sunt mugurii de bambus din conserva.Ceapa se taie pe lung, in fasii subtiri...

mmm...taitei de orez

Se ia wok-ul, se pune la incins si cand incepe sa fumege, se adauga uleiul de arahide. Se adauga cubuletele de tofu care s-au dat prin amidon si se prajesc rapid amestecandu-se continuu.Se adauga usturoiul, radacinoasele, pasta de ardei si ciupercile...Focul sa fie mare, iar legumele se amesteca rapid! Urmeaza ceapa, bambusul, otetul, lingura cu pasta de rosii si condimentul "7 pipere". Taiteii se pun dupa ce au fost scursi, se amesteca cu sosurile precizate si uleiul de susan.Se imbina aromele la foc iute...si gata!

taitei Collage

Se servesc in boluri, cu betisoare de bambus. Daca iti este foame si n-ai rabdare, mananca cu furculita! ;) Sosuri se mai adauga si in bol daca mananci condimentat puternic. Oricum, Teriyaki si Shoyu sunt singurele care mai merg adaugate, adica mai sarat sau mai dulce cu acru!

Eee...o nebunie de mancare! Pfoa...si-acum, cand scriu, salivez de numa'!

papa bun

2 comentarii:

Delicious Flavours spunea...

Jur ca m-ai innebunit cu acest preparat!!! :)))
Imi place fff mult si vreau si eu! :D
O saptamana frumoasa, te pup!

Kta spunea...

:)))

Jur ca e nemaipomenit de gustos! ;)

O sa-l refac vineri, la cheful meu de 35 de ani.

O saptamana buna si tie! pupici