15 martie 2012

Ciocolata de casa

Cea mai delicioasa ciocolata de  casa mancata pana acum ! Ziceam ca cea de la cofetaria Delice, din Campina, este cea mai buna...dar pana n-am facut-o eu!

Aduceam mereu motzatelor mele ciocolata, asta cat am locuit pe Valea Prahovei si tare rau le-a parut cand am plecat din zona.Fetelor, acum nu mai e cazul sa spuneti: " nu mai aduci si tu niste ciocolata d-aia buna?" -pentru ca cea de fata bate orice reteta, fara nicio indoiala!

IMG_4251

Asadar, avem nevoie de 500 g lapte praf neindulcit, 1 conserva 400 g lapte condensat, 250 g unt, 300 ml frisca lichida, 100 g zahar/ 70 g fructoza ( nu indulcitor lichid), 75 g cacao, miez de nuca sau stafide (optional)

Se topeste untul la foc mic, se aduga zaharul si se amesteca pana la dizolvare. Se trage vasul de pe foc si se adauga laptele condensat si frisca lichida. Urmeaza cacaoa...Se amesteca foarte bine cu telul ca sa se omogenizeze. Apoi laptele praf, in ploaie...la fel, amestecandu-se continuu ca sa nu formeze cocoloase ( cu o spatula, telul nemaifiind eficient pentru ca deja avem de furca cu o consistenta destul de groasa)

E momentul ca sa turnam compozitia intr-o forma, ca e inca calduta! Daca se raceste, atunci ai slabe sanse s-o mai scoti din vas...

Am folosit o forma de chec pe care am imbracat-o in folie alimentara. Am turnat jumatate din compozitie, apoi am aruncat cateva nuci si din nou compozitia ramasa.(am zis sa nu predomine nuca, ci sa apara doar la jumatatea feliei atunci cand o tai bucati)

Dupa ce am acoperit forma cu o alta folie alimentara, am introdus ciocolata la frigider...hmm!

Si ce- a iesit !?? O nebunie, asta a doua zi, cand nerabdatoare m-am dus la frigider

IMG_4248 

Foarte usor se scoate din forma, folia ajuta mult ciocolata ca sa nu se lipeasca de peretii vasului (formei)

Parca taiam felii dintr-un lingou de aur cafeniu...Consistenta m-a uimit, fina, cremoasa, destul de intarita, dar nu beton! Lama cutitului a facut fata cu brio dupa ce am inmuiat-o in apa...

I-am facut o cutie si sora-mii, ca e mare fan ciocolata de casa...si, bineinteles, fara nuci!

Mi-a dat dreptate, a zis ca e fantastica si muuult mai buna ca cea din Campina.

IMG_4249

Ciocolata a fost facuta la cerere, nu pentru ca as fi avut pofta...Dar, crede-ma, creeaza dependenta!

12 comentarii:

KaBea spunea...

Arata foarte apetisant,iar reteta imi place,insa laptele condensat de care este?!Din acela pentru cafea sau cel folosit la dulce de leche?Multumesc anticipat.

Kta spunea...

KaBea,

Multumesc frumos! Laptele condensat este la conserva de 397 g, facut de Auchan (produs frantuzesc)si care in traducere se cheama "crema de lapte indulcita".
E foarte buna la gust dar si foarte dulce! Deci, nu e tipul pentru cafea, la sticluta...
Sper ca te-am lamurit :)

KaBea spunea...

Da,multumesc frumos.Din pacate la mine in oras nu se gaseste,n-am decat sa-l prepar(am reteta,am mai facut).Ma tenteaza mult sa-ti incerc reteta.:*

Kta spunea...

Sunt sigura ca vei gasi lapte condensat...nu neaparat firma mentionata, ci oricare. Dar, daca ai reteta de lapte condensat, e super bine!

Laptele condensat si smantana de frisca ii dau ciocolatei o aroma si o textura fina, fina...ca sa nu-ti spun mega delicioasa! O sa-ti placa reteta foarte mult, ai sa vezi!
Si ca o ultima mentiune...ciocolata asta a innebunit pe toti cei care au savurat-o, dupa prima imbucatura o sa auzi un lung "mmmmmmmmm" :))

hapleablog spunea...

Super bine arata!!!Felicitari!

Kta spunea...

Multumesc :)

KaBea spunea...

Revin.Am uitat sa te intreb daca laptele condensat a fost folosit asa "crud" sa-i zic sau preparat "dulce de leche" ?Am primit de la o prietena si vreau sa testez ciocolata :D.Pup si multumesc anticipat.

Kta spunea...

KaBea,

Laptele il folosesti exact asa, din conserva, fara sa-l prepari...Abia astept sa-mi spui daca ti-a placut!te pup.

KaBea spunea...

Vaaai,bine ca te-am intrebat si norocul meu ca nu l-am facut :))Am primit 3 cutii si 2 le-am preparat,una am zis sa o las.Pfiuuu,ce ciuda imi era,ca de cand i-am pus gand rau.Maine iti spun.Pup si merci mult. :*

Kta spunea...

:) Nu cred ca era asa grav, iesea oricum ! Spor sa ai!

KaBea spunea...

Eu,ca si babele,daca nu fac un lucru cand trebuie,uit.Am fact atunci "ciucalata" si a fost....putin spus delicioasa.Doar ca eu m-am grabit si nu mi s-a incorporat bine laptele praf,dar e un deliciu.
Mai vreau!!!!!!!!
Multumesc tare mult pentru raspunsurile rapide.Pup dulce.

Kta spunea...

Te pup si eu! :)

Ma bucur ca ti-a placut. Iti spun drept, reteta asta este cea mai apreciata...o fac multi prieteni de-ai mei, colegi...si isi fac din timp rost de lapte condensat.

Eu n-o mai fac...cel putin nu pentru mine. Gataaa!!!