2 decembrie 2011

Varza murata

Reteta mea, de varza murata, este absolut exceptionala! Si ce pacat ca n-am indraznit s-o fac pana acum...Credeam ca e asa de complicat, de stresant mai ales, numai gandul de a sta in fiecare zi si sa suflu intr-o teava sau furtun...ca s-o vantur, ma enerva cumplit! Si apoi ma intrebam ca pentru ce atata munca?Ei bine...m-am lasat convinsa pentru minunata zeama pe care imi place s-o pun la ciorbite...Hmm, dar nu numai de-asta, ci pentru ca reteta aceasta nu necesita vanturat...iese pur si simplu neasteptat de buna daca procedezi astfel:

Un butoias de 30 litri ( eu am gasit la Real), 8 verze de marime medie ( 7 verze albe si 1 varza rosie), 1 legatura mare cu bete marar uscat, 2 legaturi de hrean, crengute de cimbru, boabe de porumb (2 maini) si sare grunjoasa naturala, fara iod ( 1 lingura rasa la litrul de apa, nu mai mult !!!)

Apa...au intrat fix 18 litri!

IMG_3234

Se curata hreanul...betisoarele se taie apoi in patru, daca sunt mai goase...daca sunt subtiri, se taie in doua!

Se curata varza de frunzele vestede, patate sau murdare!

IMG_3230

Se pun pe fundul butoiasului crengi de marar, hrean, boabe de porumb si cimbru!

Se scobesc verzele in dreptul cotorului si se umplu cu sare...cea mai buna ustensila este cea de decorat fructe!

IMG_3231

IMG_3232

Si se pun usor, in butoi...impreuna cu marar, hrean, porumb...cimbru!

IMG_3236

Varza rosie se curata si se taie in patru...se aseaza printre celelalte verze! Va da o culoare deosebita, de un roz intens!

IMG_3238

IMG_3239

Din nou asezam bete de hrean, marar, porumb si cimbru

IMG_3243

Si cea de-a opta varza deasupra...peste care se pun multe bete groase de marar si cimbru!

Cimbrul nu trebuie sa fie in cantitate mare pentru ca ii va da un gust amar zemii de varza! Se folosesc cateva crengute, dar nu mai mult de 10!

Se acopera butoiasul cu capacul...nu trebuie neaparat infiletat, ci pus de forma!

Se lasa 2 zile la temperatura din bucatarie...timp in care sarea din cotoare se va topi, iar  varza se va mai aseza in butoi, in sensul ca se va lasa usor!

IMG_3246

Dupa cele 2 zile de stat in bucatarie...se va face saramura! 1 lingura de sare la litrul de apa...Intr-o oala mare se pune apa rece si sarea.Se lasa sa dea in clocot, iar pe urma se lasa sa se raceasca usor. Temperatura saramurii sa fie exact ca si ceaiul cald, atunci cand il servesti...nu foarte fierbinte, dar nici caldut!

Se toarna saramura peste varza, cat s-o acopere si apoi se pun greutati, scandurele ...sau ce am pus eu, 2 furculite mari, din lemn!

Varza trebuie sa stea sub saramura tot timpul!

IMG_3288

Se pune capacul si se muta butoiasul pe balcon sau intr-un loc bine aerisit si rece!

Dupa patru saptamani fix, varza arata asa...bine murata, nu foarte sarata, delicioasa, iar zeama...tocmai buna de pus la ciorbita! E atat de gustoasa zeama...usor, doar usor acidulata ca o sampanie...si foarte limpede!

IMG_3426

Aceasta zeama ( cam 1 litru) e pentru o oala de ciorba de 4-5 litri!

Nu cred, pe cuvant, ca exista ceva mai bun!

IMG_3411

Si uite asa am scapat eu de vanturat si suflat intr-o teava! Treaba cu fiertul apei e secretul...Astfel nu se formeaza mucilagii sau floare deasupra!

 

 

Later Edit: Un pahar de zeama cu iahnie de fasole...tocmai ce-am servit! yamiii!!!

IMG_3430

4 comentarii:

Adelina spunea...

Bună şi sănătoasă! Arată minunat! Mie nu-mi plăceau deloc murăturile până când am rămas însărcinată. Acum aş mânca tot timpul. :)

Încearcă varză murată cu cartofi copţi în coajă (la cuptor). Un deliciu!

Catalina spunea...

Mersi,Ade! ma bucur ca iti plac muraturile acum...eu salivez numai cand le vad! am sa tin cont de sugestie...pup!

L spunea...

ce bine arata!

Catalina spunea...

Da tu, Laura...si e asa bunaaa!!!Ms, ms, ms...