13 decembrie 2011

Sirop pentru tuse

Toata lumea a auzit de siropul asta, dar nu stiu cati l-au preparat sau gustat!

Eu nu l-am mai facut pana acum, dar cum s-a racit Alexia...m-am pus pe treaba! Noroc si cu Andutza, prietena mea, care mi-a adus doua ridichi negre, zdravene, special pentru leac. Ai avut mana buna, draga mea...sa fii sanatoasa!

IMG_3413

Am ales-o pe cea mai mare...am scobit-o bine si am adaugat zahar, ca asa-i reteta! Cum sunt IMPOTRIVA ZAHARULUI...m-am gandit sa folosesc unul organic, nerafinat...l-am gasit in Paris si am cumparat atunci cateva cutii! Stiu, se gaseste si la noi...dar cineva( o fosta prietena de la Campina) care are plafar, mi-a zis ca-i colorat...si daca vreau sa ma conving, sa-l las in apa, ca iese culoarea imediat!

IMG_3414

Cu miezul scos am facut o salata gustoasa, cu ulei de masline, sare de mare, piper si otet de mere! Alexia o gatat-o imediat...

IMG_3416 

Se umple ridichia cu zahar pana sus...

IMG_3415

Apoi se pune langa o sursa de caldura...dar nu in cuptor, ca se distrug vitaminele!Eu am pus-o langa calorifer si amestecam cu lingurita din ora-n ora, ca sa se topeasca zaharul mai repede!

IMG_3423

Dupa 12 ore arata asa...exact ca siropul de tuse din patlagina, care se gaseste in farmacii

Are un usor iz, parca de varza cruda, dar n-a fost bai pentru ca Alexiei i-a placut. Sigur se astepta la ceva nasol, cu gust amar!

Se strecoara dupa 24 de ore, timp in care ridichea isi mai lasa zeama, se pune intr-un borcanel cu capac si se pastreaza la rece...14 zile! Eu mai am si acum, din 28 noiembrie...si inca nu si-a schimbat gustul, e la fel de limpede!

IMG_3427

I-am dat cam de trei ori pe zi, cate 2 lingurite...fara sa consume nimic timp de 30 de minute de la administrare! Sincer, nu credeam ca functioneaza...Avea un gat rosuuu!

Nu tusea foarte tare, dar o apuca noaptea, in timpul somnului! Dupa 2 zile mi-a spus ca o mai doare foarte putin gatul, dar ca-i mult mai bine fata de cum fusese!

Cu ce am tratat-o in timpul racelii? Cu Carmol, din cap pana-n picioare...frectie adevarata si framantata ca pe cozonac :)), cartof ras cu spirt in jurul gatului si lichide multe! Ii mai puneam comprese cu bitter ( o adevarata trusa medicala la casa omului) pe frunte cand imi facea febra ( din cauza gatului), dar am pus-o pe picioare mai bine decat orice medicamente pe care mi le-ar fi recomandat doctorul...de aceea nici n-am mai apelat la dansul!

Catina cu miere ii dau pe toata durata iernii, dar si propolis cu vitamina C si echinaceea! De catina in miere stiu de la o tanti care m-a invatat cum sa-mi feresc copilul de boli si sa-i intaresc sistemul imunitar, ca prea de multe ori s-a imbolnavit in gradinitza!Asa ca suntem la al 3-lea borcan...

 

PS :A fost un virus cu care s-a ales la ziua mea...de la unul din invitati. Michi, ai fost tare darnic, i-ai pus la pat pe toti...sa vezi ciomageala cand te vom prinde! ;)

6 comentarii:

Adelina spunea...

Prietena ta ştie ea ceva, dar nu e foarte informată...

Zahărul brun rafinat e colorat, cel nerafinat nu. Mai ales dacă e organic. Sincer am încercat multe tipuri de zahăr, dar să coloreze apa nu mi s-a întâmplat. Logic că un ceai cu zahăr nerafinat, gen Muscovado sau Melasă, e mai închis la culoare, că până la urmă nu pui zahăr pudră. Culoarea mai închisă se datorează melasei, ceea ce înseamnă că e de calitate. Şi în Buc., har Domnului, găseşti multe magazine cu zahăr nerafinat bun.

Nu-s pt. consumul de zahăr, dar nici împotrivă. Mă disperă chestiile extreme de genul: trăim cu proteine animale că-s cele mai bune. Dar fără pic de cereale, că organismul nu le poate asimila. Sau trăim numai cu rădăcini, că proteinele animale nu-s bune. Toate animalele sunt îndopate cu hormoni (sigur şi puiul sau porcul crescut la bunica în curte sau carne luată din surse f. sigure...).

Sau campania asta ciudată de pe bloguri din ultima vreme: consumaţi lapte că e sănătos! Da, sigur, mai ales cel ultrapasteurizat din magazin. Dar de aici până la a afirma că toţi adulţii au intoleranţă la lactoză şi să renunţăm la toate lactatele de origine animală iar e cale f. lungă. Nimeni nu vorbeşte de echilibru.

Scuze că am răbufnit la tine pe blog. :) Aş scrie la mine o însemnare, dar n-am timp să răspund la comentarii.

Multă, multă sănătate Alexiei! Toate cele bune!

*Dacă zahărul brun nerafinat din România e colorat, sigur e şi cel de la franţuzi. Că şi cel din Rom. e produs de multe firme de afară...

Catalina spunea...

Prietena mea stia si ea de la distribuitor...si da, e colorat!

Zaharul organic nerafinat, cel de calitate, nisipos...e cel mai bun, nu?

Eu n-am vazut la noi inca textura celui luat din Franta, n-am vazut!ca sa nu mai vorbesc de gust...acesta este filipinez...si se vede de la o posta ca e altceva fata de ce gasesti in Romania...sau si in alte parti.
Mie imi este ciuda ca n-am luat mai multe cutii...dar no, nu mananc doar asta!

Am si eu o chestie...cand merg in excursii, nu ma uit dupa suveniruri, ci dupa chestii culinare...ce nu vad la noi! :))

N-ai de ce sa-ti ceri scuze, nu mi se pare ca ai rabufnit...fiecare om are dreptul la opinie, pai nu?

Sanatate multa si voua, te imbratisez!

Doinitza`s cakes spunea...

Mersi de vizita,stiam de ridiche,dar n-am facut niciodata siropul,mai convins,il fac si eu,ca tare greu scapam de tuse si eu si fetita,iar mierea cu catina o am in frigider

Anamaria spunea...

Eu am facut siropul punand in loc de zahar, miere. Si am scapat de problema zaharului brun colorat sau nu. :D

Anamaria spunea...

Eu am facut siropul cu miere in loc de zahar. E drept ca nu era asa racita fetita mea, cum parea a ta, dar de functionat tot a functionat.

Kta spunea...

Da, da...si mierea e buna! insa eu nu am avut in casa decat din fructe de padure si nu m-am indurat!