2 noiembrie 2011

Paine cu ceapa caramelizata

Una dintre cele  mai gustoase paini...Aroma inconfundabila a cepei se regaseste in aceasta paine rotunda!

IMG_3011

1/4 cana de unt ( 1 cub pachet) sau ulei, 2 cepe tocate solzi

1 cana de apa calduta, 1 lg. miere, 450 g faina alba organica, 1 l-ta sare

1/2 l-ta piper negru proaspat macinat, 1 plic drojdie organica (Alnatura)

IMG_3024

Se topeste untul...se adauga ceapa si se caramelizeaza pana scade.Raman cam 2 linguri de ceapa...ce se lasa bine la scurs si racit ( in strecuratoare)

IMG_2985

La masina de paine se adauga apa, mierea, sarea, piperul, faina si drojdia deasupra acesteia

Se seteaza programul "aluat cu drojdie"...START si asteptam 1 ora si 25 minute sa-si faca tipa treaba

Dupa 15 minute de la pornirea masinii se adauga ceapa...ca era sa uit!

IMG_2991

Dupa ce programul s-a incheiat, se scoate aluatul si se aseaza pe o suprafata presarata cu faina

Se aplatizeaza usor si se modeleaza in forma unei bile

Se aseaza pe tava  in care am pus hartie de copt, se acopera cu folie alimentara unsa cu ulei de masline si se mai asteapta 45 de minute ca sa-si dubleze volumul...

IMG_2994

Se preincalzeste cuptorul la 200 grade/ gaz 6

Se cresteaza la suprafata aluatul,  in forma de cruce (adancimea de 1 cm) si se coace 35-45 minute...La mine a durat fix o jumatate de ora!

IMG_2999        IMG_3010

Painea aceasta delicioasa se raceste pe un gratar metalic...

Eu n-am mai avut rabdare si am taiat-o calda

IMG_3026

Se consuma cu supa, branza, salata sau...ca mine, cu zacusca!

IMG_3027

Reteta este luata din aceasta carte (o comoara la casa omului harnic   :p )

IMG_2987

2 comentarii:

Kadia spunea...

am mancat paine cu ceapa in Italia (n-am stiut ca era cu ceapa cand am cumparat-o) dar mi s-a parut foarte buna :)

Catalina spunea...

Kadia,
painea aceasta este foarte aromata si gustoasa, deci...foarte buna!:)