6 iulie 2011

Rulada Lelia

Este specialitatea matusii noastre, Lelia. De aceea am numit-o asa...nu cred ca exista sarbatoare sau vizita in care sa nu gasesti bunatatea asta pe masa.

Bineinteles ca n-a lipsit nici de la petrecerea mea...Lelia a venit cu ea in traista.Nu mai spun ca toata lumea o stie pe Lelia datorita acestei rulade care a ajuns faimoasa pana in Elvetia. Reteta a fost xeroxata in mai multe exemplare, dar nu toata lumea a primit-o. Deci, Dana fii pe faza pentru ca de-aici nu se mai pierde!

IMG_2028

Ingrediente rulada:

70 g unt, 80 g faina ( 4 linguri), 1 1/2 pahar lapte sau apa, 2 linguri cascaval ras+2 linguri smantana, 4 oua, sare

Se rumeneste faina in unt fara sa se arda, se stinge cu laptele amestecandu-se cu telul sa nu formeze cocoloase. Se lasa sa se raceasca putin.

Se adauga galbenusurile pe rand amestecandu-se continuu, apoi sarea, cascavalul si smantana.

Albusul se bate spuma si se amesteca cu compozitia care trebuie sa fie ca o ciulama ( nu prea groasa, dar nici subtire)

Se intinde pe o tava in care am pus hartie de copt. Se coace la 180 grade ( foc potrivit) pana se rumeneste. Se scoate pe un prosop umed, (bine stors) si se tine rulata pana in momentul umplerii.

Umplutura:

Se poate face dupa preferinta, astfel:

1.ceafa afumata data prin masina de tocat ( robot)+ 2 linguri smantana + 4 linguri spanac fiert

2. o cutie ciuperci pregatite scazut, cu ceapa

3. cascaval simplu ras + smantana

4. resturi de friptura - porc sau pui

5. orice improvizatie cu verdeata, ciuperci, ardei, varza etc.

Cea mai buna ( pt mine) este cea din spanac, ciuperci, smantana si cascaval

La sfarsit, dupa ce se umple rulada si se infasoara, se rade cascaval deasupra si se serveste calda ( 5 min la cuptorul preincalzit ) cu muraturi.

Este cea mai buna ( reusita) rulada mancata vreodata. Este atat de pufoasa, se topeste in gura, nu e nevoie s-o mesteci prea mult, nu e genul acela care se usuca, cu gust de paine, e chiar extraordinar de delicioasa...de fapt, prietenii mei stiu foarte bine despre ce vorbesc. Dragilor, ma bucur ca m-am facut atat de utila :))

 

Bine de stiut: umplutura se poate prepara inainte si sta foarte bine lipita de rulada daca se amesteca in compozitie 2-3 linguri din " ciulamaua" cruda pentru foaie.

2 comentarii:

Marilena spunea...

buna reteta asta. se mai baga la cuptor dupa ce pui umplutura?sau se serveste asa dupa 5 min de incalzire in cuptor?

Kta spunea...

Marilena,

E minunata rulada asta, crede-ma! Daca o servesti musafirilor, o incalzesti pe toata la cuptor. Daca e doar pentru voi, tai cat mancati la masa.

Rulada nu se mai pune la cuptor dupa preparare. Reteta e asa cum am scris-o pe blog.