12 aprilie 2011

Tiramisu de vara

 

Ideea mi-a venit de la Rachel, o maestra culinara  pe care o urmaresc tot mai des in ultima vreme, pe postul tvPaprika. Desi preferata mea este Nigella Lawson care prezinta retete absolut delicioase si foarte rapide...capitolul "Deserturi" al lui Rachel imi incanta privirea, imi incalzeste stomacul si imi hraneste sufletul.

Asteptam primii musafiri in noua casa, asta se intampla sambata dimineata...si savurand cafeluta de rigoare mi-am amintit de prajitura aia care mi-a lasat gura apa...prezentata cu cateva zile in urma de tipa amintita mai sus. Ce-ar fi s-o pregatesc chiar acum si ce ar fi daca as face si lasagna cu foile speciale, proaspete pe care le-am gasit in Auchan? Hmm...eram curioasa ce gust au pentru ca de obicei cumparam din acelea uscate de la Agnesi. Si ce ar fi daca intre timp pun de o paine cu seminte? Parca luasem energizante in ziua aia, eu care nu mai stiu ce e odihna de cateva luni bune...Bineinteles ca pe painea aia gustoasa cu coaja crocanta vedeam o salata de vinete cu ceapa multa si usturoi !

Am scos fructele din congelator, fructe ( zmeura, afine, mure),  puse de mine pe la sfarsitul lui august cand piata din Campina era plina cu asemenea bunatati. Daca regret plecarea mea din Campina...unul dintre motive ar fi acesta: multe fructe de padure peste vara si ieftine in comparatie cu capitala.Gasisem si cateva capsune, tot din vara congelate si m-am bucurat nespus..."prajitura Deliciu de la Vatra Ardealului e apa de ploaie pe langa ce-a iesit tiramisu asta!",  ca sa-l citez pe  Bogdi.

Si m-am apucat de treaba tot imaginandu-mi-o pe Rachel cum aseza fructele in bolul ei imens din sticla. Am zis ca nu, nu e bine sa fac tiramisu in bol ca al ei...ci, cum fac eu de obicei, in casolete, ca fiecare sa aiba portia lui. Sa nu care cumva, unul sa manance mai putin...sau mai mult ca altul, sa nu fac discriminare. Asa mi se pare cel mai corect!

Imi place foarte mult reteta asta, se face rapid, nu necesita multe ingrediente...dintr-un singur pachet de piscoturi ies 10 portii, ba chiar mai si raman pentru o portie in plus, adica pentru mine!

Am avut asa: 1 pachet piscoturi, 2 cutii mici mascarpone ( 200g x2), 2 cutii mici de samantana pt frisca ( 200mlx2) si 1/2 kg fructe de padure. Ca indulcitor...cea mai buna e fructoza, dar merge si zaharul daca nu se consuma zilnic.

Cat timp fructele se dezgheata, ele isi lasa zeama care are o culoare splendida. Aceasta se varsa intr-un vas care va fi pus pe foc impreuna cu cateva linguri de indulcitor. Acum depinde cat de mult vrei sa indulcesti! Se face un sirop si apoi se adauga fructele fara a amesteca.

 

IMG_0372

Se aduce in punctul de fierbere si apoi se lasa la racit. Se pregateste repede frisca si crema din mascarpone peste care se adauga vanilie de bourbon, pentru un gust mai pronuntat.

IMG_0376

 IMG_0365

Se trece la asamblat in casolete din plastic pe care le cumpar din Auchan. Se rup bucatele din piscot si peste ele se adauga 2-3 linguri din crema mascarpone, apoi 2-3 linguri din fructe. Deasupra fructelor...din nou bucatele de piscot, mascarpone, fructe si ultimul strat fiind frisca. Nu se niveleaza, ci se lasa exact asa cum s-a adaugat strat peste strat.

IMG_0381

Se vede exact cum a fost asamblat

IMG_0384

Peste frisca se adauga 5-6 linguri din siropul lasat de fructe, se inchid casoletele bine si se introduc la frigider pentru cel putin 12 ore...ca sa se amestece bine aromele iar piscoturile sa isi traga lichid si sa se inmoaie

IMG_0385

10 portii + 1 portie mai mare

IMG_0386

 

IMG_0388

Portia mea dubla...pentru ca mi-au ramas piscoturi si putina crema mascarpone. Fructe au ramas mai multe, asa ca data viitoare voi folosi mai putine.

IMG_0392

 

Dar cum era sa arunc asemenea fructe? cu o crema de vanilie, pe care am avut-o in frigider si cumparata de-a gata, din IKEA...au iesit si doua budinci exceptionale. Yumiii !

IMG_0395

Mmm...grozav de-a dreptul ! Nu stiu daca mai fac vreodata tiramisu cu cafea, nu se merita, acesta ii da clasa!

 

IMG_0412

Lasagna cu foi proaspete a iesit infinit mai buna decat cea cu foi uscate...salata de vinete cu ceapa si usturoi s-a mancat imediat pentru ca painea a avut coaja crocanta  si miezul pufos.Am adaugat  si ierburi italiene pe langa seminte...a fost ceva de vis,Eu am mancat-o goala!

Mi s-a parut cea mai buna mancare...ori unde n-am mai gatit de foarte multa vreme...ba nuuu, chiar a fost excelent, totul!

13 comentarii:

Pixxie spunea...

Vaaaai cat de bine arata, salivez la birou :))

Iubesc combinatia asta de fructe de padure rosii cu crema alba - si nu sunt dinamovista :)

Ce mascarpone ai folosit ? S-a intarit ? Eu am incercat cu Prodlacta si a iesit binisor, apoi cu altul facut de Mega Image si nu s-a intarit deloc :( Bine, daca il faci direct in caserola nu cred ca mai conteaza pentru ca nu-l scoti pe farfurie !

Ce au spus musafirii ? A mai ramas ceva dupa ? Ce noroc pe ei, imi place sa fiu musafir si sa fiu pe deasupra asa tratata ! Pupici !

Catalina spunea...

Pixxie draga,

Am folosit exact mascarpone de la Prodlacta...culmea, ca numai d-asta am gasit in zona.Eu nu am niciodata problema cu intaritul cremei...ba din contra, trebuie sa subtiez usor crema cu o ceasca de lapte. Initial, pana s-au racit fructele...am bagat crema in frigider, dar nu mai fac prostia. Se intareste ca naiba si eu nu vreau asta. Trebuie sa fie usor fluida ca sa se aseze bine pe piscoturi, iar acestea sa se inmoaie.

Ideea cu caserola e cea mai buna, consum mic, aranjare rapida si egalitate intre oaspeti :))

Mersi de vizita, pupici si tie.

Data viitoare te invit la o portie, k?

Adelina spunea...

Salut, Cătă! Şi eu ştiu reţeta asta. Am "furat-o" de la un restaurant.
Cu o diferenţă: se înmoaie pişcoturile f. repede în sirop de fructe de pădure, apoi un rând cremă de mascarpone, unul de sos de fructe de pădure, iar la sf. doar cremă de mascarpone, fără sirop.
Ultima dată am mâncat tiramisu cu fructe de pădure acum 3-4 săpt. :)

Eu cu cafea nu fac, cam am intoleranţă la cafeină şi cum nu bem cafea nici nu cumpăr vreodată.

Mi-ai făcut poftă de o salată de vinete cu roşii, de vară.

Catalina spunea...

Adelina, draga mea

ma gandeam la un moment dat de ce piscoturile din reteta asta nu se inmoaie dinainte in sirop...probabil ca sa nu predomine rosul asta de la fructe. Oricum, nu e necesara inmuierea...iese foarte bine la final, dupa cele 12 ore.

Astept si eu rosiile de gradina si vinetele romanesti proaspete, ca m-am saturat de cele congelate. te pup.

Adelina spunea...

Te cred. Astea de la restaurant nu erau lăsate 12 ore ci mult mai puţin. Te pup!

Catalina spunea...

Sau cine stie de cand... :))

gratziela spunea...

Imi place nespus cum vorbesti cu noi (cei care te vizitam). Asa cum fac si eu: vorbesc "la o cafea" cu un bun prieten despre ce mai "bucatarim".
O zi buna!

Catalina spunea...

Multumesc frumos, Gratziela.

O zi faina si tie!

Rosita Vargas spunea...

UNA COMBINACIÓN PERFECTA ,TIRAMISÚ DE LUJO,ES MI ADORACIÓN,TE FELICITO,PENTRU CULINARE,ÍMBRATISARI,CARIÑOS,ME QUEDO EN TU BLOG,BUEN FIN DE SEMANA.

Catalina spunea...

Rosita,

Muchas gracias por todos los elogios...eres dulce.Besos!

Michellin spunea...

Salutare.
Am citit asa repejor reteta si arata delicios..totusi am o intrebare...daca folosesc frisca si nu o fac din smantana are ceva?
Cand ai pomenit de indulcitor la sosul de fructe pot pune deci si un piz de zahar?

Michellin spunea...

Salutare, Am citit repejor reteta dar te rog lamureste-ma un pic ca eu sunt incepatoare in bucatarie.
1. Indulcitor la sosul de fructe pot pune putin zahar nu?
2. Daca is fructe proaspete care nu lasa zeama decat daca le las cu zahar sa stea...ce fac?
3. Pot folosit frisca lichida si pe care o bat si apoi o amestec cu mascarpone?
Multumesc mult!

Kta spunea...

Michellin,

Poti folosi zahar (dar nu e sanatos), poti folosi si frisca...

In legatura cu fructele proaspete...de unde ai tu acum fructe de padure proaspete? se gasesc congelate la supermarket si iti usureaza treaba.Daca te referi la alte fructe...atunci foloseste unele zemoase pentru ca e nevoie de lichid pt inmuierea piscoturilor.Le poti pune la foc cu zahar si putina apa, dar nu pui mai mult de o cana! daca mai ai intrebari, cu placere!