15 ianuarie 2011

Falsul "eco" contra adevaratului "eco"

 

Ce inseamna acest faimos "eco"?

 

Cateva magazine mici cu produse dietetice si-au batut joc de oameni vanzandu-le produse foarte scumpe, care erau "eco" cum sunt eu...avocata poporului, iar jurnalistii au profitat pentru a denigra agricultura ecologica...

 

IMG_6206

 

Ceva despre aceasta chestiune...adica despre agricultura ecologica.

Este o agricultura care foloseste, cat se poate de putin, produse chimice de sinteza in starpirea buruienilor cu insecticide sau pesticide, recunoscuta oficial prin legea asupra orientarii agricole, din 4 iulie 1980.

Agricultura ecologica e definita prin doua criterii:

1. O stricta limitare a folosirii produselor chimice de sinteza: acestea nu sunt autorizate decat cu conditia expresa de a figura pe o lista stabilita de Comisia nationala a agriculturii ecologice si aprobata prin hotarare... Si e prea putina tenta de Bordeaux pentru vin, pentru ca este vorba despre un produs vechi, simplu si traditional , asta ca un exemplu...pentru a cunoaste exact cum sta treaba.

Lupta impotriva insectelor si daunatorilor se duce prin alte mijloace decat cele chimice(asocierea speciilor care se protejeaza unele pe altele, lupta ecologica). Cunosc foarte bine aceste mijloace deoarece in vara anului 2009 m-am interesat direct  Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau pentru o mica ferma ecologica... care mi-ar fi luat si pielea de pe mine sau mai bine spus as fi murit incet pana la obtinerea certificatului AE. Inainte de toate astea am avut o serie intreaga de carti, manuale, pliante etc.despre fiecare plantuta in parte...despre solul in care ar trebui sa creasca, in ce metode de "curatare"...cum sa scapi de daunatori (prin plantarea altor specii de plante, intre randurile de tomate, ardei sau vinete(...) O intreaga enciclopedie...dar si o mare durere de cap, incat m-am lasat pagubasa pentru ca, in primul rand, nu aveam timp si nu mi-as fi lasat serviciul...

2. Folosirea metodelor de productie particulare pentru protectia mediului si a animalelor( rotatia culturilor, interdictia cresterii animalelor in izolare).

Ce e clar, ca Agricultura ecologica ( AE - oficial) nu este o gluma !

Ea raspunde criteriilor exacte si controlate de Ministerul Agriculturii. Tot ceea ce se poate face in acest domeniu este definit printr-un caiet de sarcini, studiat pentru fiecare produs agricol vegetal sau animal, transformat sau nu. In Europa, cadrul legislativ de reglementare a fost puternic inspirat de legile comunitare referitoare la agricultura ecologica, adoptate in 1991. Acest text, primul la nivel european, care s-a referit la calitatea produselor agroalimentare ..."fixeaza un cadru pentru productie, etichetarea si controlul produselor agriculturii ecologice."

Cititorul trebuie sa stie ca produsele "eco" nu pot fi oricare produse. Ele trebuie sa poarte mentiunea- "AB "- PRODUS DIN AGRICULTURA BIOLOGICA pe etichete.

Cuvantul "eco" de unul singur, nu spune nimic, el a fost uzurpat de unii producatori industriali care nu respecta acel caiet de sarcini.

Atentie la etichetele cu mentiunea" netratat", "fara pesticide", "fara coloranti", "fara conservanti", "natural"

IMG_7269

 

In sfarsit, cel mai periculos este falsul "eco" care mai e numit si "ecolight", ce a facut ravagii printre consumatori ( tulburari digestive, greturi, constipatie). Multe contin zahar fals, adica aspartam.

Se reproseaza produselor ecologice ca sunt vandute cu 20%-30% mai scump decat cele obisnuite.

Pai...da! Cele mai bune metode de cultivare pentru a asigura o alimentatie de calitate, ma refer la fertilizari si insamantari, sunt gainatul de pui, baligarul, var si potasa naturala,calcar macinat, dolomita, vegetale uscate, cum sunt frunzele moarte si deseurile rezultate din fabricarea vinului, in gazon tuns...si altele, dar intotdeauna amestecate cu gainat pentru a fi cele mai bune metode pentru cresterea legumelor. Cred ca nu mai e nevoie de alte explicatii ca sa intelegem pretul.

 

Dar...nu se mai poate spera, in vremurile de astazi, la evitarea poluarii galopante, care inghite planeta.

Eu zic ca hrana ecologica e doar 90 % organica tinand cont de cele  scrise mai sus, iar Bodi estimeaza doar 70 % . Cunosc persoane care repeta de fiecare data, cand vine vorba: " vrajeala mare cu bio asta!"

7 comentarii:

Adelina spunea...

Eu zic că între o ciocolată obişnuită şi una bio nu e nici o diferenţă, de ex. Amândouă conţin zahăr rafinat, adică oarecum te păcăleşti că mănânci mai sănătos. Vorbesc la modul general acum. :)
Poate la asta se referă oamenii când zic "vrăjeală mare cu bio ăsta".

Trebuie să ştii să alegi între bun şi fals vorba ta.

Catalina spunea...

Cam asa e...si ce e bio, zaharul? pai chiar nu conteaza ca tot zahar este...cacaoa? eiii, asta chiar ma face sa tusesc daca nu e "eco".

Am gasit produse bio nasparlii si naturale foarte bune. Tu pe care le-ai alege?

Si sa zic de lapte, care-i bio...tot pasteurizat si tinut in cutii cu aluminiu in interior. Iar vaca saraca tot in poluare sta...dar, decat kk din magazin...alegem si noi ce-i mai bun, adica "eco".

Adelina spunea...

Asta aşa-i! Clar pe cele naturale, dacă-s mai bune.

Catalina spunea...

Am auzit ca s-a facut ceva targ in Vitan cu mancare bio...ai aflat ceva de el?

Adelina spunea...

Hm, nu ştiu. N-am aflat. Nu prea avem timp de târguri acum. :)

Alinutza spunea...

Eu stiam ca eco inseamna ecologic, care nu dauneaza mediului, sau dauneaza intr-o masura cat mai mica. Credeam ca bio vine de la biologic, adica crescute fara chimicale.

Iar zaharul alb a devenit cancerigen in urma procesului se prelucrare si albire.

Eu sunt de acord ca sunt si ceva speculanti care vand sau fabrica asa zisele produse bio si ca nu poti avea incredere in toate. Dar eu tot as merge pe ele, poate nu mereu mergand pe produse finale cumparate de la ei, ci pot si cumpara materii prime, cu care sa "gospodaresc" eu prin casa.

Eu cred ca, asa cum in orice domeniu, trebuie sa studiezi si sa analizezi bine "piata" si procesele, asa si in bio trebuie sa stii cate ceva inainte de a pe baga, pentru a nu fi usor de pacalit ;)

Catalina spunea...

Alinuta, draga Alinuta,

SA MERGEM MAI DEPARTE PE PRODUSE BIO...alta solutie nu vad !